Mitől változott meg a középkori kerámiakészítés Vácott?

Vác–Piac utca lelőhely feltárására Vácott, a Piac utcai mélygarázs építését megelőzően került sor. A feltárásról előkerült középkori kerámiák egy részén petrográfiai vizsgálatot végeztünk. A kerámia leletanyagot korszakokra lebontva (13–14., 15–16., 16–17. század) elemeztük azt vizsgálva, hogy több száz éven keresztül milyen változások történhettek a középkori kerámiakészítésben. A petrográfiai vizsgálat alapján a kerámiák több különböző nyersanyagból készültek, azonos összetétel csoporton belül is nagy változatosság figyelhető meg. Ez alapján azt feltételezzük, hogy számos különböző műhely kerámiatermékeiről van szó. Ez a jelenség egyértelműen jelentkezett a 13–16. század között, vagyis ezt a korszakot változatos kerámiakészítés, kereskedelem és nyersanyaghasználat jellemzi.

A kerámiakészítésben a 16-17. században történt érzékelhető változás, ugyanis ezen időszakban a kerámiák nyersanyag egységesebb képet mutat, mint a korábbi időszakokban. A 16–17. századi kerámiakészítésre továbbra is fehérre kiégethető agyag volt a jellemző, de azt egészen bizonyosan máshonnan szerezték be, mint korábban. Eredményeink alapján a 16–17. századra megváltozik a kerámiakészítés mértéke, illetve a nyersanyagbeszerzés irányai, ezért feltételezhető, hogy a kerámiakészítés „kevesebb kézben” összpontosult, kevesebb műhely gyárthatott kerámiát. Ez a változás valószínűleg a törökök térhódításával függhet össze, amely elvágta Vác kapcsolatát a korábbi műhelyekkel ás kereskedelmi területekkel.

Kreiter Attila, Viktorik Orsolya, Mészáros Orsolya

A váci kerámiavizsgálati eredmények megtekinthetők az MNM Régészeti Adatbázisában a természettudományos vizsgálatok alatt: http://archeodatabase.hnm.hu/hu/node/990