Népszerű keresések

Hírek

Középső bronzkori kerámiák vizsgálata Ménfőcsanakról

Az MTA BTK Régészeti Intézet Lendület Mobilitás Kutatócsoportja (http://mobilitas.ri.btk.mta.hu/?lang=hu) és az MNM Alkalmazott Természettudományi Laboratóriuma együttműködésben vizsgálja több magyarországi régióban a bronzkor első felének (Kr.e. 2500 – 1500) kerámiakészítési szokásait. (A Lendület Mobilitás kutatócsoport fő célja a bronzkori közösségek társadalmi, gazdasági és politikai berendezkedéseinek és társadalmi stratégiáinak komplex vizsgálata.

Hogyan segít a kerámiakészítés vizsgálata a bronzkori kapcsolatrendszerek megértésében

A bronzkori közösségek közötti kapcsolatok megismerésében fontos szerepet játszik a kerámia természettudományos módszerekkel való elemzése. Az edények vizsgálatával kideríthetjük, hogy egy-egy közösség milyen kerámiakészítési hagyományokkal rendelkezett, és ennek segítségével választ kaphatunk arra, hogy hogyan hatottak egymás kerámiaművességére, átvettek-e egymástól technológiai megoldásokat.

Módszerek és vizsgált lelőhelyek

Egy Árpád-kori muszlim település kerámiáinak vizsgálata

Orosháza-Bónum-faluhely lelőhelyen 2004 és 2006 között folyt egy Árpád-kori falu feltárása. A feltárt leletanyag feldolgozása során kiderült, hogy az előkerült állatcsontok nagyon kis része volt a sertéscsont. Sertéscsont nagy mennyiségben kerül elő más Árpád-kori településeken, ugyanakkor az orosházi állatcsontok sem Árpád-koriak, hanem a korábban ott élt avarokhoz köthetők.

Friss