Lelőhelyek feltöltése

 

Lehetőség van arra, hogy Regisztrált Belső Felhasználók Lelőhely Feltöltési Jogosultsággal (lásd a hogyan működik menüben a felhasználói szinteket) lelőhelyeket töltsenek fel a Régészeti Adatbázisba. A Lelőhelyek feltöltése menüponton belül a jobb oldalon lévő Lelőhely menüre  kattintva tud új lelőhelyet felvinni, de ehhez be kell jelentkeznie az adatbázisba.

Lelőhely feltöltés előtt kérjük, figyelmesen olvassa el a lelőhely feltöltési útmutatót.

Felhívjuk figyelmét, hogy a regisztrációt követően nem tud azonnal lelőhelyet feltölteni. Amennyiben rendelkezik Regisztrált Belső Felhasználó jogosultsággal, lelőhely feltöltési engedélyt kérhet az adatbázis adminisztrátorától. Amennyiben régészeti lelőhelyet szeretne feltölteni az adatbázisba, írjon az archeodatabase@hnm.hu címre. A hozzárendelést igyekszünk az e-mail beérkezését követő 2 munkanapon belül elvégezni.

Elsősorban olyan lelőhelyek dokumentációit célszerű feltölteni, amelyeknek nincs még feldolgozó régésze, ugyanakkor a feltöltő intézmény/régész számára fontos, hogy a dokumentációk/információk közismertté váljanak, valamilyen módon hasznosuljanak, hiszen ezáltal ezek a lelőhelyek felkelthetik a kutatók érdeklődését, bekerülhetnek a szakmai köztudatba, esetleg feldolgozóra találnak. Amennyiben egy lelőhely teljes feldolgozása megtörtént, akkor azért érdemes feltölteni az adatbázisba, hogy az alapadatok hozzáférhetővé váljanak. Az adatbázishoz való csatlakozás mellett szól az is, hogy így a hagyományos módon publikálhatatlan mennyiségű feltárási és vizsgálati alapadatok is feltölthetők az adatbázisba. Ezek az alapadatok olykor monográfiák CD/DVD mellékleteként ugyan megjelennek, de hosszú távon nem tudnak a szakma látható elemei maradni. Az adatbázisban történő online megjelenés hosszú távú megoldást kínál erre a problémára.

Régészeti lelőhelyek feltöltésére az adatbázison belül online felületen van lehetőség. A feltöltéshez egy lelőhely-feltöltési útmutatót biztosítunk, hiszen a lelőhelyek kereshetőségéhez alapvető az adatok pontos megadása. Az útmutató tartalmazza, hogy milyen adatokat kell begyűjteni a lelőhelyekről a feltöltés elkezdése előtt. A lelőhelyeket a felhasználó tölti fel, a kitöltéskor választék mezők segítik ebben; emellett az adatbázis választéklistáiban már szereplő kifejezések angolra fordítása automatikusan történik. A lelőhelyek feltöltésének befejezésekor a felhasználó lezárja a feltöltést. Ezzel a lelőhelyek még nem jelennek meg online, az adatokat először ellenőrizzük.

A feltöltendő dokumentációkat az archeodatabase@hnm.hu címre kell küldeni (bármilyen óriásfájl-küldő vagy felhő megosztás stb. használható), illetve digitális adathordozón is eljuttathatja számunkra (címzett: Kreiter Attila, Magyar Nemzeti Múzeum, 1113, Budapest, Daróci út 3.). A digitális dokumentációk leadásának módját, illetve a könyvtárak neveit szintén a lelőhely-feltöltési útmutató tartalmazza. A könyvtárak nevei a Magyar Nemzeti Múzeum és a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ dokumentációs protokolljait követik. A protokollok megtalálhatók ITT. Ezekben arról is tájékozódhat, hogy a régészeti lelőhelyekhez kapcsolódó munkák és azok dokumentációi milyen elemekből tevődnek össze, ezáltal az adatbázisban található dokumentációs struktúra egyértelműbbé válik.

Nagyon fontos a feltöltendő dokumentációk könyvtárainak pontos, az útmutató alapján történő elnevezése, mert az adatbázis felismeri a jól elnevezett könyvtárakat és kiírja a dokumentációtípus nevét (lásd a lelőhely feltöltési útmutatóban), vagyis segít a felhasználóknak a dokumentációk közötti eligazodásban.

A lelőhelyek feltöltése után a felvitt információkat és dokumentációkat ellenőrizzük. Ha minden rendben van, engedélyezzük a lelőhelyek online megjelenését, amiről a felhasználó e-mailben értesítést kap. Amennyiben módosítás szükséges az adatokban, szintén e-mailben küldünk értesítést. Online megjelenést csak a Régészeti Adatbázis adminisztrátora kezdeményezhet, a felhasználóknak nincs ilyen jogosultsága.

Amennyiben az online megjelenést követően változtatni szeretne a fájlokon, írjon nekünk. Ha a korábban megadott információkon szeretne módosítani, ezt a Saját tartalmaim menüben teheti meg. Ez esetben a helyzet ugyan az, mint korábban, a módosított tartalmakat először ellenőrizzük, ha minden rendben van, ismét engedélyezzük a lelőhelyek online megjelenését.