Bronzöntő tégely vizsgálata Várvölgy, Nagy-Lázhegyről

Várvölgyön került feltárásra az egyik legjelentősebb urnamezős kultúrához sorolható település. A lelőhelyen agyagból készült öntőtégely is előkerült, ami a telepen folyó bronzművesség bizonyítéka. Az előkerült öntőtégely kapcsán alapvető kérdés volt, hogy milyen recept alapján készülhetett, hiszen ki kellett bírnia a bronzöntés magas hőmérsékletét. Az öntőtégely nyersanyagát összehasonlítottuk háztartási kerámiák nyersanyagával, amely alapján úgy tűnik, hogy az összetételük nagyon hasonló, de az összetevők mennyisége különbözik.

A tégely készítői úgy érték el, hogy az bírja a magas hőmérsékletet (legalábbis egy darabig), hogy jelentősen növelték a soványító anyag mennyiségét, ami kvarchomok. Mivel a kvarc viszonylag jól bírja a magas hőmérsékletet, az agyagtárgy használhatóvá vált a bronzöntéséhez. Ugyanakkor, a tégely belső felületén megfigyelhető, hogy fala több rétegből tevődik össze, belsejét legalább két esetben megújították. A magas hőmérséklet következtében a tégely belseje megolvadt, felszíne egyenetlenné és lyukacsossá vált. Ezt a problémát úgy küszöbölték ki, hogy a tégely belsejét új agyagréteggel vonták be.

Kreiter Attila

A várvölgyi kerámiavizsgálati eredmények megtekinthetők az MNM Régészeti Adatbázisában a természettudományos vizsgálatok alatt: http://archeodatabase.hnm.hu/hu/node/2607