Sarkadkeresztúr, Egyház mögött

A lelőhely adatai a Miniszterelnökség központi közhiteles hatósági nyilvántartásából származnak.

Névváltozatok

Egyház mögött, 5. lelőhely, 73. lelőhely

Lelőhely adatok

Lelőhely azonosítója
43794
Szakfeladat befejezése

Vezető régész, résztvevők, szakmai felelősök, intézmények

Vezető régész

Korszakok

Alkorszak
Kultúra / népesség
Fázis

Kulcsszavak

Dokumentáció

Dokumentáció nyelve
magyar

További lelőhely adatok

Tevékenység Vezető Szakfeladatot végző intézmény Dátum Engedélyszám Kelte
Terepbejárás Szatmári Imre 1995
Szerző Cím Dokumentációt készítő intézmény Bibliográfia / Jelzet Kelte Jelleg
Juhász Irén Méhkerék Szakdolgozat Adattári dokumentum
Szatmári Imre Az MRT 11. kötetének (Gyula és környéke) terepjárási jegyzőkönyvei és anyagmeghatározásai. KÖH 600/1076/2005. Adattári dokumentum
Gyucha Attila - Liska András - Medgyesi Pál - Szatmári Imre - Rózsa Zoltán Örökségvédelmi hatástanulmány Sarkadkeresztúr község területéhez. KÖH 600/1301/2004 Adattári dokumentáció
Jelenség Kor Leírás Forrás
Telepnyom (felszíni) szarmata A lelőhely anyagának mintegy egyhatoda a szarmata korba tartozik. Nagyon sok kisebb-nagyobb téglaszín, illetve szürke, korongolt oldaltöredék, kézzel formált fazéktöredékek jellemzik az anyagot. Kiemelendő egy világosszürke, levágott peremű, nagyobb tálnak a perem- és oldaltöredéke, egy nagy, alul hasasodó, gömbös testű edénynek a fenék- és oldaltöredéke, belsejében erős korongolásnyomokkal, egy hasonló, téglaszín, korongolt, igen kopott edénynek a töredéke. Az egyik téglaszín, korongolt tál oldaltöredéken vízszintes, mély hornyolások futnak körbe. Egy másik világosszürke, korongolt, meredek falú tálnak a belseje és a külseje egyaránt vízszintesen, sávosan simított. Van még az anyagban egy világosszürke, korongolt edény oldalából készített orsókarika töredék. Kr. u. 2-3. sz. Örökségvédelmi hatástanulmány Sarkadkeresztúr község területéhez.
Templom Árpád-kor egyhajós, négyszögletes szentélyű, 10,95 m hosszú és 6,15 m széles. Örökségvédelmi hatástanulmány Sarkadkeresztúr község területéhez.
templom körüli temető Árpád-kor Örökségvédelmi hatástanulmány Sarkadkeresztúr község területéhez.

Az oldalról letöltött adatokat megfelelő hivatkozással szabad csak felhasználni. Hivatkozás módja: Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázis, https://archeodatabase.hnm.hu/hu/node/32866, 2024. május 15.

CAPTCHA