Szabadkígyós, Oláh-temető-tábla

A lelőhely adatai a Miniszterelnökség központi közhiteles hatósági nyilvántartásából származnak.

Névváltozatok

Oláh-temető-tábla

Lelőhely adatok

Vezető régész, résztvevők, szakmai felelősök, intézmények

Korszakok

Kulcsszavak

Dokumentáció

Dokumentáció nyelve
magyar
Dokumentáció készítésének dátuma

További lelőhely adatok

Tevékenység Vezető Szakfeladatot végző intézmény Dátum Engedélyszám Kelte
Terepbejárás Szatmári Imre 1991
Terepbejárás Szatmári Imre 1993
Helyszíni szemle Bede Ádám 2007
Helyszíni szemle Bede Ádám 2008
Adatgyűjtés Cséki Andrea 2015
Szerző Cím Dokumentációt készítő intézmény Bibliográfia / Jelzet Kelte Jelleg
Szatmári Imre Az MRT 11. kötetének (Gyula és környéke) terepjárási jegyzőkönyvei és anyagmeghatározásai. KÖH 600/1076/2005. Adattári dokumentum
Szatmári Imre Örökségvédelmi hatástanulmány, Szabadkígyós 2004. KÖH/ 600/2380/2006 2004.09.30 Adattári dokumentáció
Cséki Andrea Előzetes régészeti dokumentáció, Békés Megyei Ivóvízminőség-javító Program, Dévaványa, 2015 650/178/2015 2015.05.28 Adattári dokumentáció
Bede Ádám KMNPI-Kunhalmok kataszter 2. rész, 2007-2008. KÖH 600/1942/2012 2007- 2008 Adattári dokumentáció
Jelenség Kor Leírás Forrás
Telepnyom (felszíni) őskor Kis számú, kézzel készült, homokkal és kerámiazúzalékkal soványított, világosbarna, szürke és vöröses színű erősen kopott őskori oldaltöredék került elő. Az MRT 11. kötetének (Gyula és környéke) terepjárási jegyzőkönyvei és anyagmeghatározásai.
Telepnyom (felszíni) középkor A leletanyag döntő többsége Árpád-kori, kisebb részt pedig késő középkori. Az anyag mennyisége mindenképpen középkori faluhelyre utal. Az Árpád-kori darabok között igen sok a kifelé és mindkét irányban megvastagodó, általában ívelt tetejű vagy lekerekített szélű bográcsperem, de van egy befelé ferdén levágott és egy befelé megvastagodó töredék is. A meglehetősen sok karéjos kialakítású bográcsperemen a kerek függesztőlyukak vagy azok részletei is láthatók. Az előkerült három fazékperem közül az egyik enyhén kihajló, ferdén levágott szélű, a másik szintén enyhén kihajló, de lekerekített szélű, s a széle külső oldalán bemélyített vonallal tagolt. A harmadik egészen világosbarna színű, szélesen kihajló, lekerekített szélű, fedőhornyos, a külső oldalán pedig lapos bordával tagolt, enyhén profilált. Az oldaltöredékek kis részén bekarcolt vízszintes vonalból, sekély és széles árokból, egymással párhuzamos vonalakból vagy árkokból, illetve csigavonalakból és egy soros rádli mintából álló díszítés látható. Az anyagban bográcsok éles törésű hasvonalából származó oldaltöredékek is előfordulnak, mint ahogy egyszerű fazékaljak is. Az MRT 11. kötetének (Gyula és környéke) terepjárási jegyzőkönyvei és anyagmeghatározásai.
Telepnyom (felszíni) középkor Késő középkorinak határozható meg egy belső oldalán és szélén zöld illetve barna mázzal borított, a nyakán pedig barna festett vonallal díszített fazékperem, valaminttöbb barna, drapp és szürke színű oldal- és fenéktöredék. Az oldalak között vízszintesen bekarcolt párhuzamos vonalakkal, vagy szürkésdrapp alapon vörös és barna festett vonalakkal illetve sávokkal és pöttyökkel díszített darabok is előfordulnak. A kései típusú, szürke színű, fényezett felületű, török kori kerámia szintén jelen van, s a belső felületükön barna vagy zöld mázas darabokra is van példa. A szélesebb vagy kevésbé széles, közepükön esetenként függőlegesen bemélyített vonallal tagolt szalagfültöredékek között világosdrapp alapon barna vonalas festésű, valamint zöld mázas darabok találhatók. A lelőhelyen gyűjtöttünk egy szarmata kori, szürke színű, vastag falú, korongolt edény oldaltöredékéből másodlagosan kifaragott orsókarikát is, viszont a lelőhelyen szarmata leletanyag nem forult elő. Az MRT 11. kötetének (Gyula és környéke) terepjárási jegyzőkönyvei és anyagmeghatározásai.
Halom ismeretlen kor KMNPI-Kunhalmok kataszter 2. rész, 2007-2008.

Letölthető dokumentációk

Örökségvédelmi dokumentációk

A fájlok letöltéséhez Regisztrált Belső Felhasználó (3. szintű) jogosultságokra van szüksége. További információ

Az oldalról letöltött adatokat megfelelő hivatkozással szabad csak felhasználni. Hivatkozás módja: Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázis, https://archeodatabase.hnm.hu/hu/node/41483, 2024. május 18.

CAPTCHA