Hogyan működik?

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázisa egy folyamatosan bővülő ingyenes online katalógus. Az adatbázisban a régészeti lelőhelyek alapvető információin kívül megtalálhatók a lelőhelyek rendelkezésre álló dokumentációi is, mint a feltárási dokumentáció, a leletanyag feldolgozására vonatkozó dokumentációk, valamint vizsgálati eredmények, illetve számos egyéb dokumentáció-típus is. Az adatbázis, illetve a már meglévő lelőhelyek dokumentációi folyamatosan bővülnek, ezért érdemes gyakran visszalátogatni.

A régészeti lelőhelyek védelme érdekében az adatbázis használata különböző jogosultsági szintekhez kötött:

  1. Nem Regisztrált Felhasználó: Csak böngészési joggal rendelkezik, de feliratkozhat hírlevélre.

  2. Regisztrált Külső Felhasználó: Böngészési joggal rendelkezik, feliratkozhat hírlevélre, illetve használhatja a lelőhelyfigyelőt, amely e-mailt küld, ha az érdeklődési körének megfelelő lelőhely került az adatbázisba. Dokumentáció letöltési jogosultsága nincs. Amennyiben betekintést szeretne dokumentációkba, forduljon a területileg illetékes múzeumhoz.

  3. Regisztrált Belső Felhasználó: Emelt szintű jogosultsággal rendelkezik, a regisztrációhoz intézményi e-mail cím megadása szükséges. A belső felhasználók rendelkeznek a fenti jogokkal, dokumentáció letöltési lehetőséggel, valamint minden információt láthatnak a lelőhelyekről. Ilyen felhasználónak minősülnek a múzeumban, régészeti kutatóintézetben, régészeti tanszéken, örökségvédelmi szervben vagy szakmai koordinációt végző minisztériumban (Miniszterelnökség, EMMI) dolgozó régészek, illetve régészhallgatók. Alapértelmezetten nekik sincs emelt szintű jogosultságuk. Ilyen hozzáférést az intézmény- és tanszékvezetők igényelhetik régész munkatársaik/hallgatóik számára a lent letölthető Regisztrációs kérelem segítségével. A kitöltött és az intézményvezető, vagy az általa megbízott személy által aláírt űrlapot az archeodatabase@hnm.hu címre kell elküldeni. Szabadúszó régészek esetében azok kaphatnak ilyen szintű hozzáférést az adatbázishoz, akik szerepelnek a Régészeti és Műemléki Szakértői névjegyzékben. Régészeti magánvállalkozások abban az esetben kaphatnak ilyen hozzáférést, amennyiben akkreditációval rendelkeznek. Ezen vállalkozások esetében a vállalkozás vezetője kérhet hozzáférést a fent említett űrlap segítségével.

  4. Regisztrált Belső Felhasználó Lelőhely Feltöltési Jogosultsággal: Kizárólag Regisztrált Belső Felhasználó kérhet ilyen jogosultságot az adatbázis adminisztrátorától az archeodatabase@hnm.hu címen. Az ilyen jogosultsággal rendelkező felhasználó minden eddigi jogosultsággal rendelkezik, továbbá lelőhelyet is tud feltölteni az adatbázisba (lásd lelőhely feltöltése menüt).

A dokumentációk típusát bárki megtekintheti, letölteni azonban csak akkor lehet, ha regisztrál az oldalra és rendelkezik Regisztrált Belső Felhasználó jogosultsággal. Amennyiben nem tartozik ebbe a körbe, de dokumentációkhoz szeretne hozzáférni, kérjük forduljon a területileg illetékes múzeumhoz.

A jogosultsággal letölthető dokumentációk alól kivételt képeznek a Régészeti Kutatások Magyarországon című kiadvány kötetei, amelyek az ilyen nevű menüpont alatt érhetők el. A kötetek, illetve a lelőhelyeknél szereplő Régészeti Kutatások Magyarországon jelentései szabadon hozzáférhetők.

Az adatbázis főoldalán a térkép alatti részen tájékozódhat az újonnan felvitt régészeti lelőhelyekről, illetve a keresőfelület feletti rész információt nyújt arról, hogy hány lelőhely van az adatbázisban, ezekhez összesen mennyi fájl áll rendelkezésre, illetve feltüntetjük azt is, hogy mennyi kereshető kifejezés található az adatbázisban.

Használhatja a szabad szöveges keresést, vagy a kategóriákon belül a választéklistákat. A választéklisták csak olyan szavakat/kifejezéseket mutatnak, amelyek szerepelnek az adatbázisban. A választéklistákat tetszés szerint kombinálhatja, a keresési eredmény az adatbázishoz való hozzáférési szintjének megfelelően listanézetben vagy térképen/listanézetben jelenik meg. Az Adatbázis részletes keresője szintén lehetővé teszi, hogy különböző keresési feltételek alapján szűrjünk a Régészeti Kutatások Magyarországon című kiadványokban szereplő lelőhelyekre is.

A lelőhely nevére kattintva tud eljutni a lelőhely adatlapjához. A lelőhely adatlapokon számos adat linkkel van ellátva, azokra kattintva az adott kategóriának megfelelő lelőhelyek érhetők el.

A lelőhely adatlapon tekintheti meg, hogy milyen dokumentációk állnak rendelkezésre a lelőhelyről. Ezek a dokumentációk csak megfelelő jogosultsággal tölthetők le (lásd fent). Ha megfelelő jogosultsággal rendelkezik a letöltéshez, és egy konkrét fájlt szeretne letölteni, akkor azt azonnal megteheti, ha viszont több dokumentumot, vagy könyvtárat szeretne letölteni, a rendszer egy zip fájlt készít, melynek linkjét a regisztrációkor megadott e-mail címére küldi.

A dokumentációk felhasználása kizárólag tanulási, oktatási és kutatási célból engedélyezett. Kérjük, hogy korrektül és körültekintően járjon el az adatbázisból letöltött információk felhasználásakor és minden esetben hivatkozzon az adatbázisra és a dokumentációkra. Az adatbázisban található dokumentációk számos régész, régésztechnikus, kutató, elemző, restaurátor, rajzoló, fotós stb. több éves munkája. A Magyar Nemzeti Múzeum célja, hogy elismerje és védje a szellemi tulajdont és a dokumentációk készítőinek szerzői jogait. A felhasználó felelőssége, hogy elfogadja és betartsa a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázisának Felhasználási és Adatvédelmi Feltételeit. Amennyiben nem ért egyet a Felhasználási és Adatvédelmi Feltételekben foglaltakkal kérjük, NE HASZNÁLJA az adatbázist.

Felhívjuk figyelmét különösen a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvénynek, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvénynek, a büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvénynek a szerzői jogok és a szerzői jogokkal kapcsolatos jogok megsértésének jogkövetkezményeire. A szerzői jogok és a szerzői jogokkal kapcsolatos jogok megsértésének felelőssége és következményei a felhasználót terhelik.